Стига приказки за тези бездомни кучета. Вземете да решите проблема!

Немърливостта на българските институции доведе до поредната човешка жертва. Проф. Ботьо Тачков, жестоко нахапан от кучета миналата седмица в софийския квартал „Малинова долина“, почина от своите рани. Няма да изреждам какви са те. Защото са жестоки.

Наистина, няма как в близо двумилионен град като София всичко да е като по мед и масло. Невъзможно е да няма проблеми. Стряскащото в случая е, че за толкова години не са взети адекватни мерки за решаването му. Институциите не си вършат работата. Веднага след инцидента с проф. Тачков, кметът на София Йорданка Фандъкова, заяви че ще се работи за справяне с проблема „бездомни кучета“. Според нея е напълно реалистично бездомните кучета в София да намалеят с 95% до 2016г.

На дневен рез отново излезе въпросът „за или против ефтаназията“. Заформиха се едни телевизионни дебати, в които едни защитаваха животинчетата, а други едва ли не, искаха умъртвяването им на мига. Започнаха да се защитават крайни позиции. И се питам, защо никой не предложи да бъде сформирана една комисия например, в която да бъдат включени заедно представители на общината и на защитници на правата на животнити. За да бъде съставен един адекватен план, как да се постъпи и за да няма накрая недоволни.

В петък министърът на земеделието и горите, Мирослав Найденов, заяви че от понеделник – 9 –ти април-  въпросът с бездомните кучета ще започне да бъде решаван. Той обясни, че поема ангажимент, Законът за защита на животните да бъде променен така, че общините да могат да изграждат временни депа за настаняване на бездомните четириноги. Дали това ще се случи? Предстои да разберем.

П.С. Един съвет към българските политици: не хвърляйте вината само към настоящите управници. Тя е комплексна – търсете и в предишните!

Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар