Абсурден ректорски съвет…

Забрана на чалгата със закон! Да се строи нов Студентски град в София! Тези две предложения бяха посрещнати бурно от ректорите на българските университети на заседание на Съвета на ректорите на висшите училища миналия четвъртък /5- ти април/.

На фона на тези популистки и неизпълнимо – футуристични идеи, темата за качеството на висшето образование и реализацията на завършващите остана на заден план. Отново станахме свидетели на „приказване“ ,породено от нуждата обществото да види, че ВУЗ – овете се опитват да се справят с проблемите си и да си защитят ренометата на вършещи нещо институции.

Да започнем с идеята за забрана на ЧАЛГАТА със закон в дискотеките на „Студентски град“. Това беше едно предложение на проф. Милчо Василев – ректора на Музикалната аказемия в Пловдив, подхранено от мнението му, че чалгата предполага „гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми“. Да приемем, че поп – фолкът „гъделичка“ наистина „низките“ страсти. Защото като отиде човек на чалга дискотека, няма как да не се позагледа и да съгреши. Но да твърди някой, че от това „идват и алкохолните страсти“, това е наистина повърхностно и необмислено. Ако алкохолизмът е резултат от чалгата, не мога да си обясня, как някои дядовци в селото, където съм отраснал, се натряскват до безсъзнателност, при положение, че са отраснали само с народна музика и стари градски песни. Може би са имали футуристични нагласи или са комуникирали със сегашната чалга – култура на подсъзнателно ниво?

Алкохолизмът едва ли се корени в музиката, която слушаш. Просто не разбирам, как подобни думи могат да излязат от устата на човек, който е ректор. Не защитавам чалгата. Просто не мога да разбера, до там ли я докарахме, че да се търси причината в нея.

Как Ви звучи предложението, да се забрани със закон чалгата в дискотеките на Студентски град? Какъв нюанс в мислите Ви принася това, че на това предложение на проф. Василев, останалите ректори ръкопляскат? Започваме да рисуваме една доста тоталитарна картинка, в която върхът на българската интелигенция, интелектуалния елит, дава меко казано неуместни за епохата предложения. Защото тези предложения съдържат елемент на забрана за студентите. Студентите, които са, държа да подчертая, ВЪЗРАСТНИ ХОРА, НАВЪРШИЛИ 18 ГОДИНИ.

Друг е въпросът до колко е осъществимо въобще внасянето на подобен закон. По тази логика трябва да се затворят клубовете, където има само метъл или поп. Като най – силен аргумент за неосъществимостта на подобно начинание е информацията от миналата седмица за, когато стана ясно, че големите софийски университети дават под наем свои земи точно на чалга дискотеките. Едва ли някой ще предпочете да се лиши от печалбата си!

На същата среща /на 5 април/ се доразви идеята за изграждането на нов Студентски град в софийското село Лозен. Предложението беше дадено лично от председателя на ректорите на българските ВУЗ – ове, проф. Ваньо Митев. Идеята му е да има затворен кампус със столове, училища, библиотеки и тем подобни.

Не ми го побира ума, как ще бъде зарязан сегашният Студентски град и въобще, как ще бъде посторен новият. Защото живеем във време на криза! Добре поне, че кметът на София – Йорданка Фандъкова – даде трезва оценка на предложението, определяйки го като „хубава мечта“.

Намирисва на недомислие от страна на председателя на бг. ректорите. Освен ако идеята не е да подпомагат студентите, наемайки ги на строежите по новия кампус. Така всички ще бъдат доволни.

Вечерен час в Студентски град. Натам са тръгвали работите. Съветът на ректорите реши общежитията да се заключват в 22 часа, а пияните – да не бъдат пускани в блока, дори да живеят в него. Ето, стигаме до там, че на пълнолетни хора им се въвежда вечерен час и забрана за влизане в дома. Не може начовек, който е пълнолетен и си плаща наема, да му бъдат налагани подобни мерки. Тук стигаме до момента на личната отговорност. Големият чавек трябва да си дава сметка за своите постъпки, ако не, има си закони, да бъде наказван.

Един ректорски съвет през миналата седмица. Намерих три абсурда. Това ме кара да се замисля, как нещата в студентския живот въобще ще се оправят, при положение, че претендиращите за интеректуален елит на България правят едни утопично – футуристични и неомислени предложения…

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s